Andrei Postelnicu: "România ar trebui să ia aminte de la situaţia economică a SUA deoarece, oricât ar părea de surprinzător, se confruntă cu probleme similare."
În fiecare zi, mii de americani îşi pierd casele pentru că nu mai pot achita la timp creditele ipotecare. În luna mai, piaţa imobiliară americană a căzut cu 15,8 la sută - o prăbuşire-record, pe care America nu a mai văzut până acum. Alţi indicatori economici spun povestea unei pieţe a muncii care elimină lunar zeci de mii de locuri de muncă, a unor industrii care se „ofilesc“ vizibil, pierzând teren în faţa competitorilor pe zi ce trece. În malluri şi magazine, muşteriii sunt mai puţini ca în alţi ani, iar majoritatea sunt străini. Angoasa palpabilă a celei mai mari economii a lumii ne afectează pe noi toţi.
Pe de o parte, în mai puţin de 100 de zile are loc scrutinul care-l va desemna pe cel mai puternic om politic al planetei - iar atenţia pe care acesta o va putea acorda restului lumii va fi afectată de problemele de acasă. Pe de altă parte, lecţiile date de sleita economie americană sunt mult mai profunde - cu condiţia să avem curajul să le acceptăm. Indiferent dacă cel care se va muta în ianuarie în Biroul Oval va fi Barack Obama sau John McCain, agenda cu care el se va confrunta este poate una dintre cele mai complexe din istoria ultimelor decenii. Problemelor economice acute li se adaugă situaţia din Irak şi Afganistan, ca să nu mai vorbim de tensiunile crescânde dintre Iran şi restul Orientului Mijlociu.
Toate aceste crize vor trebui adresate cu un buget al cărui deficit va atinge circa 500 de miliarde de dolari, după ce a consumat nu mai puţin de 600 de miliarde de dolari într-un război care-i departe de a fi vreun succes. În tot acest context, SUA au nevoie mai mult ca oricând de aliaţi reali şi de o relaţie mai consistentă cu Europa. În plan economic însă, Rom