Deşi a amânat aprobarea noilor reguli de creditare, BNR a majorat ieri dobânda de politică monetară, din cauza temerilor privind inflaţia, dar şi pentru a tempera consumul pe datorie.
BNR a decis ieri creşterea dobânzii la 10,25% pe an, din cauza inflaţiei, dar şi pentru a tempera creditarea. Banca Naţională a României a majorat, ieri, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 10,25% pe an. Decizia vine după ce adoptarea regulamentului pentru frânarea creditării s-a amânat cu câteva săptămâni. Astfel, până la luarea unei decizii privind regulamentul, BNR încearcă să limiteze creditarea pe alte căi.
„Pe baza datelor disponibile şi având în vedere necesitatea de a stimula economisirea şi de a atenua ritmul rapid de expansiune a creditului, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 10,25 la sută pe an de la 10 la sută“, se arată într-un comunicat transmis de BNR. Decizia băncii centrale în privinţa dobânzii a surprins majoritatea analiştilor, care se aşteptau ca dobânda să fie menţinută la 10%.
Dobânda a apreciat leul
Analistul Ilie Şerbănescu susţine că nu a fost surprins de decizia băncii centrale, pe care o consideră „o dovadă de responsabilitate“, deoarece „încearcă să limiteze viteza creditării care a pierdut legătura cu economia“. În opinia lui Şerbănescu, printre cauzele care au stat la baza majorării dobânzii se numără presiunile inflaţioniste, care există în continuare, în urma majorării pensiilor şi salariilor, precum şi încercarea de a reduce deficitul extern, susţinut de creditele de consum. Majorarea dobânzii de politică monetară a avut ca efect imediat aprecierea leului faţă de moneda europeană.
Salariile şi cheltuielileelectorale cresc inflaţia
Analiştii consideră că majorarea dobânzii este un semnal al îngrijorării în privinţa inf