De la discuţii despre filosofii francezi şi până la lecţii despre dragoste şi sfaturi de călătorie
Persoanele obsedate de muncă, stresaţii, deprimaţii mai au o şansă: să se înscrie la „Şcoala vieţii”. Proaspăt-înfiinţata Universitate din Londra îşi propune să îi ajute pe toţi cei prea implicaţi în rutina zilnică şi să îi înveţe cum să „trăiască” din nou. Mai exact, cum să se bucure din nou de nişte plăceri precum arta, cărţile, călătoriile, relatează Reuters. Cursurile îi vor educa pe studenţi, indiferent că sunt liceeni sau pensionari, de la cum să poarte o conversaţie spumoasă ori una intelectuală (să zicem despre filosofia franceză), şi până la cum să se strâmbe la persoane antipatice. Nu sunt uitate nici sfaturile despre muncă, politică, familie sau chiar sfaturile de dragoste.
Profesori celebri
Şi sfaturile-seminar vor fi ţinute de persoane avizate: o armată de artişti, scriitori şi intelectuali de renume. De pildă, filosoful Alain de Botton, care a scris „Cum Proust poate să-ţi schimbe viaţa”, şi Sophie Howarth, fost custode la galeria de artă Tate Modern, se numără printre fondatorii şcolii. Ei sunt de părere că mulţi oameni au în prezent nevoie de instrucţiuni pentru a-şi folosi cu folos puţinul timp care le rămâne după muncă şi pentru a avea o existenţă împlinită. Bineînţeles, totul contra unei sume modeste – universitatea funcţionează în interiorul unui magazinaş din cartierul londonez Bloomsbury.
Dar asta nu e tot. Universitarii promit şi sfaturi avizate sau măcar nişte discuţii cu specialişti pentru „studenţii” care doresc să îşi schimbe locul de muncă. „Poate că ai nişte întrebări care te rod şi vrei să le adresezi unui paleontolog. Ori poate vrei o schimbare în carieră şi vrei să vorbeşti la prima mână cu un fotograf sau un designer. 50 de experţi din diferite domenii stau la dispoziţie studenţilor pentru conversaţii”, se poate