EVZ a fost ieri alături de olimpicii români când aceştia au făcut primii paşi pe cea mai mare şi mai cunoscută construcţie din China.
1 /.
Un vechi proverb chinezesc spune că „plăcerea meseriei duce la perfecţiunea muncii“. Ieri, mulţi dintre sportivii români prezenţi la Jocurile Olimpice de la Beijing au îmbinat utilul cu plăcutul şi au optat, în prima lor zi liberă, pentru o excursie la Marele Zid. Au plecat la 8.00 dimineaţa cu un autocar din Satul Olimpic. S-au întors câteva ceasuri mai târziu, îmbogăţiţi cu o experienţă unică.
Un antrenament special
Nici n-a ajuns bine autocarul la intrarea „Badaling“, de la Marele Zid, că pugilistul Ionuţ Gheorghe, medaliat cu bronz la Atena, o şi zbugheşte pe şirul interminabil de scări ce duce către vârful muntelui: „O dată în viaţă am şi eu şansa să mă antrenez pe Marele Zid!“.
Aşezat în gardă, Gheorghe strigă din mijlocul furnicarului de turişti: „Uitaţi-vă aici! Ăsta e marele meu zid în fata adversarilor!“. După „antrenamentul“ care a durat circa o oră, Ionuţ s-a aşezat la umbră şi a privit câteva minute un meci de box care se derula pe unul dintre ecranele la care turiştii cască ochii după ce coboară drumul care duce la Marele Zid.
„De pe zid lipsesc doar mititeii“
Aflată la baza scărilor, atleta Ionela Târlea (argint olimpic la Atena, în 2004) se uită spre cocoaşa nesfârşită a Marelui Zid: „Nici azi n-am scăpat de antrenament? N-am văzut niciodată aşa ceva. Este impresionant! Parcă aş fi la prima mea ieşire din ţară. Nu ştiu de ce, dar Zidul Chinezesc îmi aminteşte de Dealul Negru... Parcă lipsesc doar mititeii“, glumeşte Ionela. Colega ei, Angela Moroşanu, ştie multe despre China.
Are un tatuaj pe spate la care localnicii se zgâiesc miraţi, fiindcă este semnul morţii în cultura asiatică. „L-am făcut pentru a-mi aminti mereu