Alina Dobre are 31 de ani şi face bani din „care?cutare“: lenjerie de pat, perdele şi draperii „prietenoase“, brodate cu personaje haioase şi desene naive. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Unii oameni se învelesc în cearşafuri pe care stau ţanţoşe două castele zăpăcit de colorate, legate între ele de-o sfoară cu rufe întinse la soare. Alţii, când pleacă de acasă, îşi lasă patul în grija unei păpuşi cu capul mare şi ochii bulbucaţi. Unii se tolănesc în fotolii-puf, brodate cu bucăţele de milieuri croşetate, fluturi sau zâne cu rochii ample. Alţii îşi pun la fereastră perdele şi draperii, în dungi sau în picăţele, asezonate cu becuri atârnate cu capul în jos, fire groase de iarbă şi păsări fără grai. Toţi sunt clienţi ai „care?cutare“, „oameni cool“, pentru care lenjeria de pat, perdelele şi draperiile trebuie să fie jucăuşe şi să spună o poveste.
Pentru ei creează, în fiecare zi, două tinere pline de idei: Alina Dobre, o bucureşteancă trăită câţiva ani în Franţa şi Anglia, şi Mihaela Bondarici, o băcăuancă mutată în Capitală (iniţial, în locul Mihaelei a fost Măriuca Popa). Obiectele prietenoase pentru casă - inscripţionate cu sigla „care?cutare“ - se fac într-o mansardă de pe strada Sfânta Maria, din materiale textile dintre cele mai diverse, prin variate tehnici - colaj, grafică, broderie, scris, cusut şi pictat.
„Care eşti tu din familia cutare?“
Ideea de a face cearşafuri, draperii şi fotolii „friendly“ i-a venit Alinei atunci când a trebuit să-şi redecoreze locuinţa. Se întorsese acasă după şase ani de şcoală la Paris şi unul la Londra. „Am făcut primele chestii pentru mine, apoi mi-am dat seama că pot să fac pentru toţi oamenii care nu aveau soluţii pentru mobilier şi accesorii jucăuşe“, îşi aminteşte Alina, o tânără cu părul creţ, rebel, şi ochii mici, căprui.
„Care?cutare“ este prescurtarea de la „Care e