Dacă nu poţi să te dai jos din pat dimineaţa, ori te adaptezi greu după concediu, fiindcă ţi-ai tulburat ritmul, ori s-ar putea să suferi de hipersomnie. Sursa: Hepta
Nevoia de somn este condiţionată genetic, dar depinde foarte mult şi de comportamentul fiecăruia, de cum ţi-ai educat creierul, spun experţii în domeniu. Sunt cazuri în care dormitul în exces este semnul unor boli ale creierului ori ale unora infecţioase, însă sunt şi situaţii în care dormi mult fiindcă aşa te-ai obişnuit în vacanţă ori, dacă depăşeşti 17 ore de somn pe zi şi te trezeşti extrem de greu, suferi de ceea ce specialiştii numesc hipersomnie patologică.
Trezirea, cel mai dificil moment din zi
Tânăra Anne Wolenberg, o britanică de 27 de ani, suferă din copilărie de o boală rară a somnului, numită hipersomnie. Această afecţiune, susţin specialiştii, citaţi de publicaţia „The Independent“, se întâlneşte la una din 25.000 de persoane. După o adolescenţă chinuită de dormitul în exces, tânăra britanică a reuşit, la 27 de ani, să primească un tratament adecvat pentru afecţiunea ei. Pentru că este o boală care apare extrem de rar, hipersomnia este cu greu diagnosticată.
„Nu am descoperit o cauză clară pentru această afecţiune. Tot ce ştim este că începe în tinereţe, durează toată viaţa şi poate fi ameliorată“, declară profesorul Jim Horne, de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Anne povesteşte că îşi potriveşte alarma deşteptătorului să sune la volum maxim, timp de două ore şi chiar mai mult, iar uneori îşi roagă familia să o trezească. „Să mă trezesc este cel mai greu lucru pe care îl am de făcut într-o zi. Deşi am 27 de ani, mă bazez pe mama mea când vine vorba de a mă trezi“, spune Anne.
Medicamentele stimulante, un remediu
Tânăra şi-a dat seama că suferă de o tulburare