Închisoarea Doftana, unde Nicolae Ceauşescu a stat în arest, iar zeci de mii de elevi au devenit pionieri, a ajuns o ruină în ultimele două decenii. Sursa: Marius Nica
După ce i-a avut drept locatari pe Nicolae Ceauşescu şi pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar zeci de mii de şcolari i-au trecut pragul pentru a deveni pionieri, Închisoarea Doftana din Prahova a fost vizitată în ultimele două decenii doar de hoţii de fier vechi.
„Eu, intrând în rândurile Organizaţiei Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăţ bine, să fiu harnic şi disciplinat, să cinstesc cravata roşie cu tricolor“. Înainte de ’89, acest angajament a fost rostit, între zidurile reci ale Închisorii Doftana, de zeci de mii de elevi obligaţi să devină pionieri pentru slujirea regimului comunist încă din copilărie.
Tot aici, a fost închis Nicolae Ceauşescu, motiv pentru care puşcăria a devenit muzeu în anii ’70 şi loc de pelerinaj pentru activiştii PCR până la căderea comunismului. Vizitatorii erau plimbaţi prin celula „iubitului conducător“, sectorul pentru infractorii periculoşi, precum şi prin fosta cameră de tortură.
După 21 de ani de capitalism, simbolul comunismului precoce a devenit o ruină: gratiile au fost tăiate şi furate de hoţii de fier vechi, geamurile au fost sparte de amatorii de „vitejii“, iar acoperişul - distrus de ploi şi ninsori. Doar zidurile construite din piatră de munte şi poarta principală a închisorii au rezistat celor două decenii de abandon.
Închiriată pentru videoclipuri şi reclame
După Revoluţie, Închisoarea Doftana, declarată monument istoric, a fost preluată de Ministerul Culturii, care a desfiinţat însă Muzeul Eroilor din Telega, aşa cum se numea edificiul, şi l-a lăsat fără finanţare. Iar după ce nu a mai fost nimic de furat, fosta puşcărie a lui Ceauşescu a fost transferată în patrimoniul co