Paşii pentru listarea pe Bursă a companiei-gigant sunt mici şi lenţi: administratorul va fi selectat abia la finele anului. Sursa: Codrin Prisecaru
Românii care au fost deposedaţi abuziv de regimul comunist şi care aşteaptă ca statul să le returneze valoarea proprietăţilor mai au de aşteptat aproximativ un an până să primească mult visatele acţiuni. Fondul Proprietatea, soluţia găsită de autorităţi la sfârşitul anului 2005, va fi listat, în cel mai bun caz, în prima jumătate a anului viitor, potrivit conducerii actuale. Însă istoria ultimilor ani a arătat că toate termenele de listare anunţate până acum au fost mereu amânate.
Următorul pas important pe care actuala conducere îl pregăteşte este selectarea administratorului care va avea rolul important să gestioneze activele Fondului, compuse din participaţii la 88 de companii şi lichidităţi, în valoare de circa 4 miliarde de euro.
Administrator în decembrie
Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că administratorul societăţii va fi selectat în noiembrie sau decembrie, prin licitaţie sau dialog competitiv. Până în acest moment însă, caietul de sarcini nu a fost încă elaborat. Documentul care va creiona portretul viitorului manager al Fondului va fi gata în cursul acestei luni, după care va fi aprobat de guvern, iar firmele interesate care vor respecta cerinţele îşi vor putea depune ofertele, a precizat reprezentantul Fondului. 28 de companii, printre care multe nume grele, au depus, până vinerea trecută, scrisori de intenţie privind administrarea Fondului Proprietatea.
Statul, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului. Acţionarii persoane fizice sunt în număr de 1.891 şi deţin împreună 19,5% din acţiuni.
Foştii proprietari mai au o soluţie în