Creşterea preţului energiei şi al alimentelor, lipsa apei şi schimbările climatice ar putea duce la o reintensificare a instabilităţii şi violenţelor în lume în cursul următorului deceniu, potrivit unui raport publicat ieri, citat de AFP. În ciuda acestor previziuni sumbre, raportul pentru anul 2008 al Millennium Project, un centru de cercetare internaţional, subliniază că "progresele ştiinţei, tehnologiei, educaţiei, economiei şi administraţiei vor permite lumii să funcţioneze mai bine decât în prezent". Raportul prezintă 15 provocări mondiale, de la apă şi energie, la crima organizată sau etică.
Studiul arată că jumătate din Glob este vulnerabilă în faţa unei instabilităţi sociale şi în faţa violenţelor, ca urmare a preţului energiei şi alimentaţiei, guvernelor slăbite, lipsa apei, schimbările climatice, diminuarea rezervelor de energie şi alimente, a creşteri emigrărilor. Conform raportului, centrul american pentru analize navale a identificat 46 de ţări, având 2,7 miliarde de locuitori, care se confruntă cu un risc crescut de conflict armat, şi alte 56 de ţări, cu o populaţie totală de 1,2 miliarde de locuitori, care riscă instabilitate politică.
De la mijlocul anului 2008, raportul prevede 14 conflicte, cinci în Africa, patru în Asia, două în America, două în Orientul Apropiat.
Raportul, care se bazează pe estimările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, indică faptul că 37 de ţări se vor confrunta cu criză alimentară din cauza cerinţelor mari ale ţărilor în curs de dezvoltare, a creşterii preţurilor la energie, a utilizării culturilor drept biocarburanţi.
"Preţurile alimentelor de bază s-au dublat în toată lumea. Preţul cerealelor, de exemplu, grâul şi orezul, a crescut cu 129% din 2006. Aproximativ trei miliarde de persoane trăiesc cu doi dolari pe zi şi un conflict social mondial pe term