Amatorii de experienţe noi pot face scufundări până la 11-12 metri. Sursa: Vlad StănescuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Turiştii care vor să-şi petreacă ziua făcând şi altceva decât plajă şi baie în mare pot încerca o partidă de scufundări de agrement la Centrul „Callatis Club Nautic“, din Jupiter.
Un microb de care nu scapi uşor
Flavius are 14 ani şi, ieri, a făcut scuba diving pentru a treia oară. Prima dată, a venit din curiozitate şi s-a întors a doua zi pentru că i-a plăcut. Nu i-a fost frică de adâncime şi nici de echipamentul greu pe care îl poartă. „Acum am învăţat cum să-mi egalez presiunea în urechi“, spune fericit copilul, care explică cum face acest lucru. „Te ţii de nas şi sufli cât poţi până se aude un pâs în ureche. Faci această manevră de câte ori simţi că ţi se înfundă urechile“, spune băiatul, care a reuşit să coboare până la cinci metri şi să se joace cu un căluţ de mare. Scafandrii susţin că oamenii le păşesc pragul clubului din curiozitate, apoi revin din pasiune. „Au prins acel ceva care le place. La început vor să vadă cum e, pe urmă mai vin o dată pentru că le-a plăcut şi după aceea se întorc cu echipamentul lor. E un microb de care nu scapi uşor“, susţine Roland, instructor de scufundări.
Treptat, până la 11-12 metri
Pentru început, fiecare iubitor de scuba diving este supus unui examen medical, care stabileşte dacă acesta este apt pentru scufundările la mare adâncime. Completarea fişei medicale vizează să depisteze, în primul rând, eventualele problemele cu inima, dar şi cu plămânii, ochii sau urechile. După ce doritorul de scufundări este declarat apt, urmează „abecedarul“. Se începe cu o fizică a scufundării, în care se explică ce anume are voie şi nu are voie cursantul să facă“. Scufundările au loc mai întâi în micul golf special amenajat în faţa centrului, unde turiştii sunt