Din primăvara anului viitor, în 14 localităţi de pe malul stâng al Dunării va începe distrugerea insectelor cu ajutorul bacteriilor nepoluante. Sursa: EvZ
1 /.
Oraşul Călăraşi. Braţul Borcea, malul Dunării. Localnicii care stau la terase sau în parcuri au uitat de bucuria relaxării: sunt mereu asaltaţi de ţânţari. „Dacă vrei să stai la o terasă, trebuie să-ţi dai mereu palme peste ochi. E teroare!“, se plânge doamna Dan, care a ieşit să ia puţin aer în parc. Din 2009, graţie unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, ţânţarii vor fi stârpiţi cu o substanţă specială, care conţine bacteria Bacillus Thuringiensis.
De când se ştiu, localnicii din Călăraşi, dar şi din celelalte localităţi înşirate pe malul Dunării luptă cu aceste insecte mici şi sâcâitoare. Oricine a fost prin această zonă sau în Delta Dunării cunoaşte foarte bine ce presupune acest interminabil război contra înţepăturilor: eşti o victimă sigură, dacă nu deţii arme precum plase, spray-uri, creme şi tot felul de aparate.
Mai mult, roiurile de ţânţari pregătiţi să atace de dimineaţă până seara sunt o piedică în dezvoltarea turismului în judeţul Călăraşi. De obicei, vin doar cei care sunt dispuşi să îndure supliciul înţepăturilor pentru câteva zile de vânătoare sau pescuit.
Proiect de 285.000 de euro
„Anul acesta, ţânţarii nu ne-au făcut mari probleme. Localnicii sunt obişnuiţi. Iar turiştii care vin la vânătoare sau la pescuit ştiu că trebuie să-i suporte“, spune administratorul unui restaurant cu terasă din Călăraşi.
Autorităţile locale din Călăraşi, la fel ca şi cele din alte oraşe ale ţării, alocă anual o sumă de bani pentru lupta împotriva ţânţarilor şi atribuie contractul, prin licitaţie, unei firme specializate. Pentru 2008, municipalitatea din Călăraşi a pus la bătaie 200.000 lei în acest scop. Însă licitaţia pentru de