Pentru marile branduri, Jocurile Olimpice au fost intotdeauna o platforma importanta din punct de vedere al audientei si expunerii. Cu o economie mondiala instabila si cu o scadere a increderii consumatorilor, sponsorii Jocurilor Olimpice se lupta pentru o “felie” precum atletii pentru o medalie de aur, scrie publicatia AdAge.
Orice ramasita a comunismului se pare ca a fost spulberata in favoarea capitalismului. Asadar, 63 de companii sunt fie sponsori, fie parteneri pentru JO Beijing, pregating terenul pentru competitia de advertising care poate duce la castiguri intre 4 miliarde de doalari si 6 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare din Beijing, CSM.
Campaniile cu tema China au fost impuse in mod incontestabil de populatia tarii gazda. De exemplu, McDonalds a schimbat sloganul “I'm lovin' it” in expresia “when China wins”. Nike a creat reclame cu starul Chinei la atletism Liu Xiang, iar in spotul “Together” de la Adidas compania a profitat de numarul foarte mare al populatiei, reclama prezentand o mare de chinezi care isi ajutau atletii, prin care subliniaza puterea atletica si de cumparare a Chinei.
De asemenea, companiile au folosit scena mondiala pentru a-si mentine reputatia de acasa. Cu 3.600 de ore de difuzare a JO care urmeaza sa fie transmise de NBC, companiile de publicitate au stabilit tabelul pentru reclame si au finantat omniprezenta in timpul transmisiilor care dupa parerea expertilor vor fi de ajuns pentru a convinge cumparatorii.
In general, sponsorii oficiali ai JO isi lauda calitatea si raspandirea brand-ului, potrivit companiei de cercetare YouGovPolimetrix, care este in masura sa traduca masuratorile sumbre cum ar fi “reputatia” in numere corecte.
YouGovPolimetrix ia o masura zilnica a perceptiei publice la mai mult de 1.000 de consumatori din 40 de sectoare. Rezultatele sunt prelevate de la un “panou onl