Acordul de găzduire a unor elemente ale scutului antibalistic american încheiat joi este un răspuns la operaţiunea rusă din Georgia.
Acordul privind instalarea unor elemente ale sistemulu american de apărare antirachetă în Polonia - încheiat joi seară între oficialii de la Washington şi guvernul de la Varşovia - este perceput de Rusia ca o confirmare a tezei potrivit căreia scutul este îndreptat împotriva sa, nu a Iranului sau a Coreei de Nord.
Înţelegerea parafată acum două zile este prima consecinţă internaţională a conflictului ruso-georgian, comentează AFP, în timp ce presa de la Moscova pune punctul pe „i“. „Chiar dacă acest lucru nu este recunoscut la nivel oficial, acordul încheiat în mare grabă este un răspuns la operaţiunea desfăşurată de Rusia pe teritoriul georgian“, scrie publicaţia electronică gazeta.ru.
Oficialii polonezi, inclusiv premierul Donald Tusk, recunosc că violenţele din Caucaz au contribuit decisiv la finalizarea negocierilor cu Washingtonul. „Este un eşec pentru Rusia, dar şi pentru Germania, pentru Franţa şi pentru întreaga Europă“, apreciază deputatul şi politologul rus Serghei Markov.
Rusia ameninţă cu arma nucleară
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a acuzat Statele Unite că, prin amplasarea unor elemente ale scutului american în Europa de Est, ameninţă potenţialul strategic al Rusiei, însă cea mai dură replică a venit din partea adjunctului şefului Statului Major de la Moscova, Anatoli Nogoviţin. Acceptând propunerea SUA, Polonia devine ţinta „prioritară“ a unor eventuale atacuri asupra sistemului antirachetă, a avertizat Nogoviţin. Potrivit oficialului citat, doctrina militară a Rusiei permite inclusiv recursul la arma nucleară împotriva aliaţilor statelor care deţin armament nuclear, iar „Polonia nu poate ignora acest lucru“.
Moscova îşi va îndrepta rach