ANALIZĂ EVZ. România n-a mai strălucit la gimnastică, precum în alte dăţi. Sursa: Agerpres
La Jocurile Olimpice din anii anteriori, nu concepeam să nu ne batem pentru medalia de aur. Acum însă, toţi specialiştii au spus că, dacă vom obţine bronzul, va fi o mare performanţă. Am reuşit să urcăm pe podium la echipe şi atât. Lipsa de valoare a fetelor noastre, anunţată şi de celebrul antrenor Bela Karoly, şi-a spus cuvântul. Deşi trăim în secolul XXI, nu în vremea în care Nadia Comăneci făcea antrenamente pe o bârnă de lemn, Steliana Nistor şi Sandra Izbaşa n-au reuşit să calce pe urmele predecesoarelor lor (de la Nadia Comăneci, Daniela Silivaş, Lavinia Miloşovici şi până la Simona Amânar) şi să obţină măcar o medalie la individual compus. Locul cinci, ocupat de Nistor, şi locul opt, obţinut de Izbaşa, ne arată spre ce direcţie se îndreaptă gimnastica feminină românească: o cădere pronunţată.
Ponor: „Gimnastele de acum sunt mai slabe“
De altfel, Cătălina Ponor a dezvăluit, pentru EVZ, înainte de campania de la Beijing, că se va simţi absenţa tehnicienilor Bellu şi Bitang de la lotul naţional. Campioana olimpică de la Atena zicea că n-are nimic cu Nicolae Forminte, dar că acesta va trebui să-şi îmbunătăţească sistemul de pregătire pentru a ajunge la succesele cuplului Bellu şi Bitang. „Era mai bine cu Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Aveau o mare experienţă. Au lucrat cu atâtea generaţii... Gimnastele de acum sunt mai slabe decât generaţia mea“, declara Ponor.
În vreme ce Bellu şi Bitang adoptau metode spartane la centrul de la Deva şi erau acuzaţi că-şi chinuiau elevele cu antrenamente dure şi restricţii alimentare, Nicu Forminte le-a dat dezlegare la ciocolată chiar înainte de Jocuri. Ieri, Bellu n-a dorit să intre în polemici cu actualul staff. „Dacă au fost eşecuri, asta trebuie să spună federaţia, nu eu. Eu am ajuta