Între vizita la bunici şi excursia la mare, programul de vacanţă al piticilor de Bucureşti include cursuri de balet, computer, gimnastică sau limbi străine.
1 /.
Cursuri de limbi străine, origami, informatică, grădinărit, balet, ateliere de creaţie - micuţii din Capitală au ce să facă pe timpul verii. Cum e copilul din ziua de astăzi? Cu siguranţă mai ocupat decât erau pă- rinţii sau bunicii în vremea copilăriei lor.
Cei mai mulţi oameni mari recunosc că, în perioada în care ei înşişi erau mici, adulţii nu considerau pregătirea lor o prioritate, aşa cum e percepută astăzi. Peste copilăria bunicilor s-au ţesut pânze de păianjen, dar amintirile au ră- mas vii şi aşteaptă să fie istorisite. „Noi am dus-o greu, am prins războiul, nu ne ardea de jucării, nu ştiam ce sunt“, zâmbeş te amar Domniţa, 71 de ani. Îşi aminteşte cum obişnuia să confecţ ioneze singură păpuşi din resturi de cârpe. „Nu exista nici ciocolată!“, oftează bătrâna cu resemnare.
La fel ca jucăriile - câteva păpuşi chinezeşti sau ruseşti - puţine erau şi oportunităţile de a face ceva educativ şi distractiv. „Timp liber aveam din plin. În afară de câteva tabere la grădiniţă, nu-mi aduc amintre să fi existat altceva. Erau cercuri de pictură şi sport pentru pionieri, dar dintre prietenii mei nu mergea nimeni, aşa că nici eu nu am fost atrasă“, îşi aminteşte Veronica, o bucureşteancă în vârstă 31 de ani, care lucrează într-o multinaţională. Fetiţa ei de 6 ani ştie deja să scrie şi să mişte cursorul pe ecranul calculatorului.
Internauţi de la 7 ani
Amatori ai mouse-ului şi ecranului cu pixeli, la fel ca fetiţa Veronicăi, sunt sute de copii. La centrul ECDL din Capitală, cei mici învaţă de la profesioniş ti să folosească tastele, se familiarizează cu programele de bază şi cu navigarea pe internet. Prichindeii pot fi înscrişi de la 7 ani, dar un