Comisia regională a barajelor cere aplicarea procedurilor de urgenţă pentru evitarea unei noi catastrofe ecologice pe râul Cisla În cazul unor ploi abundente, două iazuri de decantare pun în Comisia regională a barajelor cere aplicarea procedurilor de urgenţă pentru evitarea unei noi catastrofe ecologice pe râul Cisla
În cazul unor ploi abundente, două iazuri de decantare pun în pericol viaţa celor câteva mii de locuitori ai oraşului Borşa.
După ce, în cursul săptămânii trecute, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Gheorghe Rusu, declara că la Borşa situaţia nu prezintă niciun pericol, Comisia Teritorială de Avizare a Barajelor-Transilvania (CTABT), reunită recent, a stabilit că situaţia de la cele două iazuri de decantare este critică în continuare şi că este necesar să se aplice procedurile specifice, de urgenţă.
Iazurile de decantare de la Borşa, Colbu I şi Colbu II, însumează circa opt milioane de metri cubi de steril. În cazul unor ploi abundente sau inundaţii, acesta se deversează în râul Cisla, iar de acolo în râul Vişeu, după care apele încărcate cu metale grele ajung la Tisa.
În cel mai rău caz, acestea se pot deversa în cartierul Baia Borşa al oraşului Borşa, punând în pericol viaţa celor câteva mii de oameni care locuiesc acolo. Ultima deversare a avut loc pe 26 iulie.
Lucrările, abia la început
Reprezentanţii Petrom Service, firma care efectuează lucrările de închidere şi ecologizare la cele două iazuri, afirmă că au început deja realizarea drumului provizoriu şi lucrul la eliminarea barajelor ce reţin aluviunile din amonte. De asemenea, constructorii sunt cei care vor asigura personalul de supraveghere şi de intervenţie, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş va monitoriza reţeaua hidrografică din aval de iazul ColbuI.
Totodată, CTABT a hotărât ca, până la elaborarea unui no