Zi de zi, tot mai mulţi emigranţi români se hotărăsc să se întoarcă definitiv în ţară O parte din conaţionalii noştri care au plecat acum câţiva ani vor să îşi folosească
Zi de zi, tot mai mulţi emigranţi români se hotărăsc să se întoarcă definitiv în ţară
O parte din conaţionalii noştri care au plecat acum câţiva ani vor să îşi folosească toate cunoştinţele acumulate în străinătate pentru a începe afaceri în România.
Institutul Naţional de Statistică din Spania a prezentat, la începutul lunii august, un studiu din care reiese că numărul contractelor de muncă semnate în iulie 2008 a fost cu 280.000 mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Criza economică prin care trece Spania a afectat, în special, sectoarele construcţiilor şi agricultura, unde lucrau majoritatea românilor ce-şi aveau reşedinţa pe teritoriul Spaniei.
Chiar dacă nu a ajuns să fie considerat un fenomen, din ce în ce mai mulţi conaţionali au început să-şi strângă bunurile şi să se întoarcă în ţară, unde, fie îşi vor deschide o afacere, fie îşi vor căuta de muncă în domeniile în care au mai lucrat şi în Spania.
Este şi cazul cuplului Ana-Maria (29 de ani) şi Ramon Benea (33 de ani), originari din comuna Popeşti-Leordeni, Ilfov.
Cei doi români au locuit în Spania aproape 10 ani şi şi-au început aventurile pe tărâmuri iberice ca majoritatea imigranţilor: el a lucrat în sectorul construcţiilor şi ea ca menajeră. Însă, cu timpul, Ramon, inginer de profesie, a reuşit să pună pe picioare o firmă de construcţii în oraşul Burriana, Castellon.
Se simt efectele crizei economice
"La început mi-a mers foarte bine. A trebuit să triplez numărul de muncitori, deoarece aveam multe lucrări şi nu le puteam acoperi. Însă, de anul trecut s-a simţit lipsa de noi contracte şi am decis, împreună cu soţia mea, că anul acesta, dacă nu se vor îndrepta lucrurile, ne vom