Pe Malul Mării Roşii, saudiţii ridică „peste noapte“ metropolele mileniului 3. Sursa: Reuters
După ce au uimit lumea cu proiecte arhitectonice precum Burj al-Arab, Burj Dubai sau Insula Palmier, statele arabe din Golf pregătesc o nouă minune, ieşită parcă din poveştile din „O mie şi una de nopţi“: o întreagă metropolă ridicată în deşertul de pe ţărmul Mării Roşii.
La o oră distanţă de Jeddah, cel de-al doilea oraş ca mărime din Arabia Saudită, 8.000 de muncitori din toate colţurile lumii lucrează în cadrul proiectului de peste 35 de miliarde de dolari care va schimba viitorul economic şi social al regatului. Întins pe o suprafaţă de 388 de km, depăşind astfel ca suprafaţă metropole precum Washingtonul, Oraşul Economic al Regelui Abdullah (KAEC), primul şi cel mai grandios dintre cele patru proiecte urbane lansate în 2006, este o viziune alimentată de visteriile bogate în petrodolari ale statelor arabe din Golf.
Un paradis modern
Oraşul, ce urmează să fie terminat în 2016, va avea şase componente vitale pentru a deveni o nouă capitală comercială a regiunii. Principala zonă care va prinde viaţă este portul, esenţial pentru dezvoltarea economică ulterioară.
Urmează zona industrială, botezată „Plastic Valley“, după modelul celebrei „Silicon Valley“, şi care are ca obiectiv dezvoltarea unei industrii petrochimice high-tech. Zona rezidenţială, care trebuie să găzduiască cele două milioane de locuitori estimaţi, trebuie să ofere toate condiţiile moderne în mijlocul deşertului neospitalier. Nu puteau lipsi staţiunea turistică, un dom al plăcerilor realizat în acelaşi stil luxos specific lumii arabe, sau Districtul Central de Afacerilor, un Wall-Street în variantă islamică.
Cele 120 de hoteluri vor cuprinde 25.000 de camere şi apartamente luxoase, iar distracţia va fi garantată, aşa cum spune unul