Una dintre dovezi: prezenţa navei militare germane la Constanţa
„Pretextul“ pentru intrarea navelor militare – aducerea de ajutoare umanitare în Georgia
Principalul port georgian la Marea Neagră – Poti – rămâne în continuare controlat de forţele ruseşti. Intrarea pe uscat este blocată de tancuri, tranşee şi o mulţime de soldaţi ruşi, notează Associated Press. Chiar dacă Poti nu face parte din „zona tampon” stabilită de Moscova pentru a proteja activitatea trupelor sale (graniţa cu Abhazia şi Osetia de Sud), portul strategic va fi şi pe mai departe patrulat de forţele ruseşti, a anunţat, potrivit Reuters, adjunctul statului major rus, Anatoli Nogoviţân.
„Acest aspect este stabilit în documentul (n.r. acordul de încetare a focului) negociat de Franţa şi Rusia”, a explicat Nogoviţân. Generalul rus a acuzat NATO că are ca obiectiv aducerea de forţe navale suplimentare în Marea Neagră, sub pretextul livrării de ajutoare umanitare, relatează AFP. Româ nia este şi ea implicată în acest proces, a lăsat de înţeles oficialul rus.
Manevre inclusiv la Constanţa
„Pe lângă fregatele spaniolă şi germană intrate în Marea Neagră la 21 august, o fregată poloneză şi un distrugător al Marinei americane au traversat strâmtoarea Bosfor”, a spus oficialul în conferinţa de presă de sâmbătă. Eforturile NATO vor fi pe cât de inutile, pe atât de dăunătoare „stabilizării situaţiei în regiune”, potrivit generalului Nogoviţân. Menţionăm că fregata germană Lübeck (care face parte din Standing NATO Maritime Group 1) s-a aflat în portul Constanţa între 22 şi 24 august şi că, în cursul vizitei, a avut loc şi o prezentare a industriei de apărare maritime germane, la care a fost prezent şi preşedinte român, Traian Băsescu.
Potrivit comunicatului de presă emis de Ambasada Germaniei, este pentru prima dată după trei ani că o navă militară vin