Satul cu nume comunist a dat în judecată Consiliul Judeţean Constanţa pentru a căpăta titlul de staţiune. Sursa: Vlad Stănescu
Pe drumul dinspre comunism spre capitalism, 23 August a transpirat din greu în lupta cu deviza „mergem înainte, că înainte era mai bine“. Cum ar spune înţelepţii satului, amorţiţi la un joc de table în faţa alimentarei, „asta e o comună obosită“. De câţiva ani, localitatea cu nume de sărbătoare comunistă dintre Costineşti şi Neptun se chinuieşte să capete titlul de staţiune. Investitorii au finisat machetele de cinci stele, însă pe câmpiile din jurul satului nu creşte nicio clădire, deşi peste 80% din terenuri sunt deja în mâinile lor.
Bunăstarea comunei stă într-un aviz de principiu al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, care nu mai vine de un an.
Cu avizele la tribunal
Acum o lună, primarul Mugur Mitrana a atacat CJ în instanţă, cerând o soluţie în acest caz. „Am toate avizele posibile, de la Ministerul Mediului la alte instituţii, şi nu ne lipseşte decât acest aviz. Bănuiesc că totul e legat de politică. Până nu-l obţinem, nu se poate construi nimic, pentru că nu putem elibera certificatele de urbanism“, explică primarul liberal reales recent. Din moment ce consiliul n-a zis nici da, nici nu, tot ce va face instanţa e să dea drumul avizului din septembrie.
Anul trecut, valul capitalist a dus 23 August pe culmile bucuriei: investitorul austriac CLH Turism trebuia să debarce cu 200 de milioane de euro în mână şi să pună pe picioare un complex de odihnă exclusivist pe 380 de hectare, botezat „Terra“, în jurul lacului Tătlăgeac. Afacerişti de prin Anglia, Franţa, Italia, Germania plănuiau hoteluri de lux lângă plajă, iar pe 60 de hectare se desena deja un sat de vacanţă de cinci stele, proiect pe care-l avea în plan şi Ceauşescu.
„Investitori sunt, bani sunt...“ @N_P