Comisia juridică a Senatului a propus, „la pachet“ cu începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru Codruţ Şereş, şi extinderea cercetării „la toate persoanele a căror implicare sau legă tură rezultă din interceptările analizate“. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Nominalizaţi „cu titlu de exemplu“: Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan.
Potrivit senatorilor jurişti, numele acestora au apărut în înregistrările telefonice conţinute în dosarul „Electrica Sud-Muntenia“, în care Şereş este acuzat de procurori de „sprijinirea unui grup infracţional cu caracter transnaţional“ pentru că „a contribuit la culegerea, obţinerea şi transmiterea de date confidenţiale şi secrete economice“. Deşi comisa consideră că „materialul probatoriu trimis de Parchet este confuz şi neconcludent“, ea recomandă începerea urmăririi penale deoarece este o „cauză complexă“.
În replică la această „agăţare“ în dosarul „Şereş-Electrica Sud Muntenia“, Videanu spune că nu are nicio legătură cu această societate. Theodor Stolojan îşi explică prezenţa în interceptările din dosar prin faptul că, în calitate de consilier prezidenţial pe probleme economice, a avut mai multe discuţii telefonice cu Şereş. În replică, Parchetul a precizat că Videanu, Stolojan şi Seculici nu au nicio calitate în dosarul respectiv.
Dosarul „Hidroelectrica“, mai greu
Codruţ Şereş mai este cercetat într-un al doilea dosar, „Hidroelectrica“, pentru care Parchetul a cerut Senatului începerea urmăririi penale. Fostul ministru al economiei este acuzat de sprijinirea grupului infracţional constituit la nivelul conducerii Hidroelectrica. Concret, Şereş este acuzat de DNA că a acoperit infracţiunile săvârşite de conducerea societăţii.
În acest dosar, senatorii jurişti evită să-l absolve pe Şereş de orice vină. Comisia recunoaşte că au existat p