Metoda statului de a nu scoate bani din buzunar pentru greşelile pe care le-a făcut în trecut este ilustrată de cazul celor 430 de români deposedaţi abuziv de regimul comunist şi care au ales şi au fost acceptaţi să fie despăgubiţi cu acţiuni la Transgaz. Sursa: Agerpres
Ei îşi vor primi banii sub formă de titluri la această societate în valoare de 235,6657 lei fiecare, potrivit unui anunţ de ieri al Ministerului Economiei şi Finanţelor. Aceasta în condiţiile în care, ieri, acţiunea companiei (simbol pe Bursă TGN) se tranzacţiona la 192,7 lei.
Adică, oamenii ar fi luat cu 22% mai multe acţiuni dacă statul le-ar fi acordat la preţul lor actual. Valoarea anunţată de Finanţe reprezintă însă media ponderată a unei acţiuni timp de şase luni de tranzacţionare, timp în care preţul a căzut la 182,5 lei/acţiune, dar a avut şi un maxim de 282 de lei/acţiune.
O acţiune „optimistă“
Iulian Panait, preşedintele societăţ ii de consultanţă în investiţii KTD Invest, este optimist şi consideră că, deşi în prezent preţul titlurilor Transgaz este destul de mic, acesta are toate şansele să-şi revină în următoarea jumătate de an. „Lucrurile nu sunt tragice. Transgaz este o companie solidă, este un monopol, iar activitatea sa va avea cel puţin un minim de profit“, ne-a precizat el.
Reprezentanţii MEF afirmă că au trimis înştiinţările către solicitanţ i, prin poştă, pe data de 20 august. Pentru a intra în posesia acţiunilor, ei trebuie să trimită o scrisoare de răspuns până la datalimită de 20 septembrie. „Dacă nu transmit răspunsul sau nu acceptă oferta în termen, solicitanţii îşi pierd dreptul de a primi acţiuni din partea MEF“, precizează reprezentanţii ministerului.
Ministerul de Finanţe a decis ca valoarea totală a despăgubirilor care urmează să fie acordate prin acţiuni Transgaz să fie echivalentă cu 5% (44