Populaţia Uniunii Europene va îmbătrâni gradual în următorii 50 de ani, cei cu vârsta mai mare de 65 de ani reprezentând o treime din populaţia blocului comunitar până în 2060, arată o nouă cercetare a Eurostat, citată de EUobserver. Trendul îmbătrânirii va fi semnificativ în Polonia, unde 36,2% din populaţie vor avea vârste mai mari de 65 de ani la acea vreme. În acest top, locul doi este ocupat de Slovacia, unde 36,1% vor face parte din categoria persoanelor de vârsta a treia, iar locul trei de România cu 35 la sută.
"Vor fi doar două persoane care vor munci pentru fiecare persoană de 65 de ani în 2060, în comparaţie cu cele patru din ziua de azi", mai arată studiul.
Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de impactul acestui trend asupra economiei. "Ne facem griji pentru că nu ştim dacă statele membre vor putea plăti costurile îmbătrânirii populaţiei şi dacă generaţiile viitoare vor fi suprasolicitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Amelia Torres.
Populaţia Bulgariei scade, creşte a Ciprului
În afara faptului că îmbătrâneşte, populaţia este şi în descreştere. Până în 2015, rata mortalităţii o va depăşi pe cea a natalităţii în Uniunea Europeapă, imigraţia devenind singurul factor care va creşte numărul populaţiei, mai arată studiul. După o creştere de la 495 de milioane la 521 de milioane în 2035, populaţia totală a celor 27 de state membre va scădea la 506 milioane în 2006.
Populaţia Bulgariei va avea cel mai mult de suferit, scâzând cu 28 de procente, urmată de statele baltice Letonia (26%), Lituania (24%), apoi de România (21%) şi Polonia (18%).Pe de altă parte, Cipru va avea parte de o creştere considerabilă a populaţiei de 66%, urmată de Irlanda (53%), Luxemburg (52%), Marea Britanie (25%) şi Suedia (16%).
Germania, statul care are cea mai mare populaţie din