Cele 350 de familii din comuna băcăuană Săuceşti, ale căror locuinţe au fost distruse de ape luna trecută, dorm încă la rude, sub cerul liber ori în corturi improvizate. Sursa: Olimpia Filip
Mai mult decât atât, mulţi dintre sinistraţi şi-au luat gândul de la promisiunile guvernului şi s-au apucat să-şi refacă singuri casele avariate.
„Constructorii nu sunt interesaţi“
„Ni s-a transmis de la primărie că se vor apuca de construit după ce ne dărâmăm singuri şi ultimele ruine. De fapt, cred că încearcă să ne ducă cu vorba. Ne tot amână“, povesteşte Constantin Teodorescu, în vârstă de 32 de ani.
De altfel, bărbatul s-a apucat deja să-şi reconstruiască singur casa. Maria Hăghiac, 56 de ani, spune că locuinţa ei a fost afectată în proporţie de 50%. „Nu mai pot sta cu casa în halul ăsta. Ne-am apucat noi singuri de renovat. Acuşa începe munca la câmp, vine toamna, încep ploile. Cât să mai aştept?“, spune femeia.
Potrivit autorităţilor judeţene, lucrările de reconstrucţie nu au început din cauză că firmele de construcţii nu s-au înghesuit la licitaţie pe motiv că sumele sunt prea mici. Motivul este acela că firmele de construcţie nu se înghesuie să înceapă lucrările deoarece manopera de 10.000 de lei pentru fiecare locuinţă este prea mică. „Eu nu pot decât să semnalez guvernului că manopera de 10.000 de lei pe casă e prea mică şi de aceea constructorii nu sunt interesaţi. În momentul de faţă avem şi banii, şi graficele de lucru“, explică situaţia subprefectul Constantin Scripăţ. Pe de altă parte, premierul Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut, ieri, miniştrilor şi secretarilor de stat responsabili cu refacerea caselor afectate de inundaţii să-şi depună demisiile dacă nu vor finaliza lucrările până la 1 decembrie. În opinia premierului, locuinţele ar trebui ridicate „la roşu“ până la finele lunii noiembrie - când,