Piaţa farmaciilor s-ar putea liberaliza din anul 2010.
Asta înseamnă că orice om de afaceri care doreşte să înfiinţeze o farmacie poate să o facă, fără să respecte criterii stricte, precum cel demografic ori geografic. Aceasta este tendinţa în majoritatea ţărilor europene, unde nu există „filtre“ la intrarea pe piaţă. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor vor să pună la punct o lege a farmaciei, prin care să reglementeze activitatea acestora şi să înăsprească inspecţiile.
Proiectul prevede păstrarea criteriului demografic, prin care se stabileşte că la oraşe se poate înfiinţa o farmacie la minimum 3.000 de locuitori, iar la sate, o farmacie la 4.000 de locuitori. Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor susţin că păstrarea acestui criteriu încurajează deschiderea farmaciilor în mediul rural. „În ultimii ani, s-au înfiinţat peste 1.500 de farmacii la sate, deoarece la oraş nu a mai fost loc“, a explicat Clara Popescu, vicepreşedintele colegiului.
În urmă cu doi ani se propunea desfiinţarea lanţurilor de farmacii, întrucât nu se respecta etica: farmacia să fie a farmacistului, iar la ghişeu, pacientul să nu găsească vânzători, ci farmacişti cu şcoală. Consiliul Concurenţei a decis atunci că desfiinţarea lanţurilor de farmacii ar fi fost o măsură anticoncurenţială.