Criza de pe pieţele internaţionale, scumpirea materialelor de construcţii şi a forţei de muncă scad interesul pentru noi investiţii.
Declinul pieţelor imobiliare din Europa şi America frânează creşterea sectorului construc- ţiilor din România. Aceasta se observă în scăderea numărului de autorizaţii de construcţii acordate în ultimele luni. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna iulie au fost eliberate 5.839 autorizaţii de construcţii pentru clădiri de locuit, cu aproape 5% mai puţine decât în luna precedentă. Totuşi, comparativ cu luna iulie 2007, autorităţile au emis cu 5,7% mai multe autorizaţii.
Numărul autorizaţiilor emise luna trecută a crescut faţă de iunie numai în două regiuni ale ţării: Vest şi Bucureşti- Ilfov. Majoritatea documentelor eliberate (63%) sunt pentru zona rurală.
„Din cauza scăderii pieţelor imobiliare din ţări ca SUA, Spania sau Franţa, a obţinerii dificile a finanţărilor, a scumpirii materiilor prime şi a creşterii costului cu forţa de muncă, profitabilitatea investitorilor a scăzut şi piaţa românească a pierdut din atractivitate. Cu toate acestea, profiturile pe care ei le pot face la noi sunt încă mai mari decât în alte state europene“, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Constructorii mai aşteaptă
Foarte mulţi investitori au decis să-şi amâne proiectele până când piaţa imobiliară autohtonă se va debloca şi se va reechilibra. Iar unii dintre aceştia s-ar putea răzgândi în privinţa investiţiilor programate, adaugă reprezentantul ARACO.
În opinia sa, România rămâne în continuare atractivă pentru afacerile constructorilor, datorită faptului că „ne aşteptăm ca în următorii doi ani acest sector să aibă o dinamică în creştere“.
Patronii din construcţii sunt nemulţumiţ