Mai puţin de 1% dintre studenţii din România reuşesc să urmeze cursuri în universităţi din străinătate, iar mobilitatea lor internă este inexistentă, au arătat, ieri, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în cadrul unei dezbateri. Sursa: Cosmin Marinescu
Procentul este infim, ţinând cont de faptul că Uniunea Europeană a stabilit pentru anul 2020 ca 20% dintre studenţi să fie mobili. „Nu putem vorbi de mobilitate fără credite transferabile, fără recunoaşterea diplomelor, a calităţii, a experienţelor anterioare“, a punctat Ligia Deca, preşedintele Uniunii Europene a Studenţilor. Ea a precizat că sunt necesare măsuri pentru facilitarea permiselor de muncă şi de studiu, încheierea de acorduri bilaterale între instituţiile de învăţământ şi asigurarea de facilităţi.
„Diferenţierea socială creează o profundă discriminare. Practic, prin programele de tip Erasmus, Tempus, pot pleca doar cei care vin cu bani de la mama şi de la tata. De asemenea, inserţia lor pe piaţa muncii e mult mai rapidă, iar studenţii depopulează sălile de curs ca să vândă ciocolată sau să lucreze la benzinărie“, a apreciat Cristian Preda, consilier prezidenţial.