Afecţiunile de care riscă să sufere o mare parte a populaţiei din România, respectiv diabetul, bolile de inimă şi cancerul, după cum arată rezultatele Programului de Evaluare a Stării de Sănătate, au strânsă legătură cu kilogramele în plus.
Tot mai mulţi români se îngraşă pentru că adoptă un stil de viaţă occidental. Medicii apreciază că aproape 50% dintre românii adulţi au probleme cu greutatea (conştientizate sau nu), 25% sunt obezi şi doar 1% dintre ei urmează un tratament supravegheat medical pentru această problemă.
Medicii de la Federaţia Română de Diabet, implicaţi în campania Reductostart, susţinută de compania Abbot Laboratories, atrag atenţia că în România a început să se mănânce mult, prost, neregulat, iar oamenii nu conştientizează riscurile la care se expun. „Am devenit o ţară care se îngraşă de la un an la altul!“, avertizează Aurelian Ranetti, endocrinolog la Spitalul Militar din Bucureşti.
Interes scăzut pentru legume şi fructe
Principala problemă a românilor pare a fi reprezentată de consumul exagerat de carne grasă şi de interesul scăzut faţă de legume şi fructe. „Cunosc familii întregi care, în miezul verii, nu au fructe şi legume în casă, iar băuturile dulci şi acidulate au rămas, ca după Revoluţie, un simbol al prosperităţii“, îşi exprimă nemulţumirea profesorul Nicolae Hâncu, diabetolog şi preşedinte al Federaţiei Române de Diabet. Alte „păcate“ ale românilor sunt plăcerea de a înfuleca şi mâncatul în faţa televizorului, sunt de părere medicii.
„Mai bine mâncaţi pe colţul mesei decât mânuind telecomanda“, sugerează profesorul Nicolae Hâncu. Studiile arată că, din cauza televizorului, mulţi oameni nu mai sunt atenţi la ce şi cât mănâncă. Îngrăşatul peste măsură nu erodează doar sănătatea, ci şi viaţa sexuală. Astfel, femeile şi bărbaţii care fac burtă îşi pun în pericol fertilitatea