STUDIU. Femeile care au parte de cel puţin un episod stresant în viaţă riscă să dezvolte cancer la sân, dar optimismul le-ar putea ajuta să combată această boală, arată un studiu realizat de cercetători israelieni, citat de Reuters.
Cancerul ar trebui încolţit din mai multe părţi, susţin cercetătorii.
„Oamenii trebuie să aibă grijă şi de hrana pe care şi-o asigură, să facă mişcare şi să meargă, regulat, la investigaţii medicale“, recomandă medicul Ronid Peled, de la Universitatea Ben Gurion (Israel). Specialistul a făcut un clasament al evenimentelor stresante cu care se poate confrunta un om în viaţă. Decesele în familie s-au dovedit a fi cele mai traumatizante şi au legătură cu instalarea unei boli precum cancerul.
Medicul Ronid Peled a recrutat pentru studiul său 255 de femei, între 25 şi 45 de ani, care au fost diagnosticate cu cancer de sân şi alte 367 de femei care nu aveau această maladie.
Cercetătorii le-au întrebat dacă au experimentat evenimente neplăcute în viaţă, precum pierderea partenerului ori a unei rude apropiate, dacă au suferit de o boală severă, dacă şi-au pierdut slujba, au trecut printr-un divorţ sau o despărţire dureroasă. În cazul persoanelor care experimentaseră două sau mai multe evenimente severe în viaţă, riscul de îmbolnăvire era cu 62% mai mare.