Scade colesterolul, dezvoltă creierul copiilor şi restabileşte echilibrul hormonal. În România, acest ulei e produs la Salonta, de Canah International.
Cânepa este o plantă minune, spun cunoscătorii. Într-adevăr, planta poate fi valorificată în proporţie de 99%. Părţi diferite din cânepă îşi găsesc locul în producţia suplimentelor alimentare şi până la industria auto, materiale izolante în construcţii, haine şi peleţi pentru centralele de încălzire ecologică. Suplimentele nutritive din ulei de cânepă au început să fie cunoscute în România de puţin timp, odată cu lansarea pe piaţă a produselor Canah.
Cu mai mult de un an în urmă se inaugura la Salonta, un orăşel din vestul ţării, prima fabrică de ulei de cânepă din România, Canah International. Compania, cu doar zece angajaţi, a scos pe piaţă mai multe produse care, în decurs de un an, şi-au găsit tot mai mulţi adepţi.
Tratamentul cu cânepădevine atractiv
Practic, într-un an de la începerea producţiei, vânzările au crescut simţitor. Dacă pe parcursul întregului an 2007 firma a vândut 2.300 de produse, numai până în luna iulie 2008, numărul produselor care au fost consumate de români a depăşit 7.000.
„Consumatorii români, suspicioşi în primă fază, au început să cunoască efectele benefice ale uleiului de cânepă şi chiar să-l recomande celor din jur. În plus, colaborăm cu medici care apreciază calităţile terapeutice ale produselor Canah şi recomandă pacienţ ilor uleiul, seminţele decorticate şi făina ca tratament adjuvant. Volumul vânzărilor din acest an are o creştere lunară de peste 15%“, explică evoluţia vânzărilor Oana Suciu, directorul de dezvoltare al companiei.
Fabrica poate procesa câte 1.000 de tone de seminţe de cânepă pe an şi poate produce 250.000 de litri de ulei. Unitatea de producţie a fost construită cu fonduri europene SAPARD,