Arheologii au descoperit o reţea de aşezări din secolul al XV-lea.
Într-o vastă regiune din pădurea amazoniană de pe teritoriul de astăzi al Braziliei, Upper Xingu, s-a descoperit un complex de aşezări urbane şi rurale datând din secolul al XV-lea, populate de circa 50.000 de oameni. Acestea erau legate între ele prin intermediul unei complexe reţele rutiere, relatează presa britanică.
„Nu sunt oraşe, dar acesta este urbanism, construit în jurul oraşelor“, susţine americanul Mike Heckenberger, antropolog la Universitatea din Florida, citat de Reuters. „Dacă ne uităm la oraşul medieval obişnuit sau la polisul grecesc, majoritatea au cam aceeaşi mărime ca aşezările descoperite în această parte a pădurii amazoniene. Cele descoperite de noi sunt însă mult mai complicate din punct de vedere al planificării urbane“, precizează Heckenberger.
Antropologul şi echipa sa au căutat timp de peste zece ani vechile comunităţi, dând de urma lor cu ajutorul fotografiilor realizate din satelit. Organizate în jurul unei pieţe centrale, aşezările sunt acum acoperite de vegetaţia bogată din pădurea amazoniană.
Coloniştii europeniau distrus oraşele
Din informaţiile deţinute de cercetătorii americani şi de colegii lor brazilieni rezultă că decăderea aşezărilor din Brazilia a fost cauzată de coloniştii europeni, care au început să vină în America în anul 1492. Coloniştii şi bolile pe care le-au adus cu ei în Lumea Nouă i-au ucis, probabil, pe cei mai mulţi dintre băştinaşi. Concluziile antropologilor au fost publicate, săptămâna aceasta, în revista „Science“.
Recentele descoperiri din Brazilia confirmă ipoteza conform că- reia multe dintre pădurile tropicale considerate virgine au fost, de fapt, afectate considerabil de activitatea umană. Antropologii americani şi cei brazilieni au reuşit să ajungă la această con