O barieră formată din 600 de senzori care vor emite ultrasunete va fi montată pe o distanţă de 12 kilometri în jurul Braşovului. Sistemul va fi pus în funcţiune anul viitor Modelul
O barieră formată din 600 de senzori care vor emite ultrasunete va fi montată pe o distanţă de 12 kilometri în jurul Braşovului. Sistemul va fi pus în funcţiune anul viitor
Modelul propus de autorităţi este preluat din Elveţia şi, dacă îşi va dovedi eficienţa, va fi implementat şi în alte zone din România.
Urşii gunoieri continuă să dea mari bătăi de cap autorităţilor. La o lună după ce un bărbat a fost găsit sfâşiat de un urs pe Tâmpa, la câteva sute de metri de Primărie, ministrul Mediului, Attila Korodi, şi primarul Braşovului, George Scripcaru, au anunţat demararea unui proiect care să stopeze intrarea animalelor în oraş, în căutare de hrană la tomberoane.
"Ideea este că urşii din generaţiile care nu au avut posibilitatea să se apropie de oraş să nu se obişnuiască cu acest tip de hrană, la tomberon. Dacă acest proiect-pilot îşi dovedeşte eficienţa, îl vom aplica şi în alte zone, cum ar fi Valea Prahovei sau în zona turistică din Harghita sau în mediul rural din Covasna, unde s-au semnalat situaţii de genul celor de la Braşov", a precizat Korodi.
La rândul său, Scripcaru spune că trebuie încercată şi această soluţie: "Dacă funcţionează în altă ţară (Elveţia - n.r.), de ce să nu meargă şi la noi? E o problemă care ne apasă, aici la Braşov, şi o ştim cu toţii. Sperăm să o rezolvăm o dată pentru totdeauna".
Barieră de ultrasunete pe 12 kilometri
Proiectul presupune realizarea unei bariere formate din 600 de senzori care vor emite ultrasunete, pe o lungime de 12 kilometri, în jurul Braşovului.
Senzorii care vor fi alimentaţi de la reţeaua publică de energie electrică vor emite ultrasunete continuu pe o distanţă de 50 de metri, iar cei d