Banii alocati de Executiv scolilor la sedinta de Guvern de saptamana trecuta – 434 milioane lei – nu pot fi folositi pentru ca au venit prea tarziu, atrag atentia sindicatele din invatamant.
In doua saptamani incepe scoala, deci nu mai e timp de intocmit proiecte si de facut licitatii, asa incat banii ori se vor intoarce la buget, ori vor fi alocati pentru alte capitole de cheltuieli, ne-a explicat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT) sustine insa ca Guvernul a mai dat doua transe de bani scolilor, iar aceasta din urma, a treia, este destinata finalizarii lucrarilor incepute cu fondurile din celelalte doua. Reprezentantii Ministerului de Finante nu ne-au dat o explicatie pentru care alocarea acestei a treia transe s-a facut atat de tarziu.
Pe 27 august Guvernul a decis alocarea a peste 434 milioane lei pentru constructia si reabilitarea de scoli, gradinite, campusuri scolare si scoli de arte si meserii. In total, ar trebui sa beneficize de aceasta finantare 1.595 de unitati din invatamantul preuniversitar de stat.
"In fiecare an societatea si autoritatile se lamenteaza ca jumatate din scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, dar Guvernul da banii in fiecare an numai in jurul datei de 1 septembrie, cand e prea tarziu", ne-a spus Ciosu. El atrage atentia asupra faptului ca sumele alocate de Guvern sunt pentru construirea de scoli, pentru consolidari si alte investitii, nu pentru curatenie, igienizare ori alte actiuni care au ca scop imbunatatirea conditiilor de invatamant. "Chiar si pentru consolidari este tarziu, pentru ca nu mai ai timp, in zece zile, sa faci licitatii si sa efectuezi lucrari", a precizat Ciosu. Din experienta anilor anteriori, intocmirea si alegerea proiectelor pentru reabilitare po