Statele membre au reuşit să vorbească la Bruxelles aceeaşi limbă într-un moment important pentru blocul comunitar.
UE a decis luni seară să amâne negocierile pentru acordul de parteneriat cu Moscova, până la retragerea trupelor ruse din Georgia, pe poziţiile deţinute înainte de începerea conflictului din Osetia de Sud. Concluzia, enunţată la finalul unui summit extraordinar desfăşurat la Bruxelles, a modificat un proiect de declaraţie mai moderat, care cerea „revizuirea“ relaţiilor cu Rusia.
Poziţia finală, trasată după numai câteva ore de discuţii, a întrunit uşor acordul liderilor europeni, în ciuda avertismentelor anterioare privind diferenţele de viziune. Preşedintele UE, Nicolas Sarkozy, a avertizat Rusia că trebuie să facă concesii pentru a intra în parteneriat cu blocul comunitar, dar a asigurat- o, totodată, că Bruxelles-ul nu-şi va „arăta bicepşii“, aplicând sancţiuni.
Acordul de parteneriat amintit în concluziile summitului are menirea de a reglementa relaţiile UE-Rusia, în toate domeniile şi în special în cel energetic, un domeniu în care ambele părţi recunosc că sunt „interdependente“. Următoarea sesiune de negocieri, aflată acum sub semnul întrebării, era prevăzută pentru 15 septembrie, la Bruxelles.
Reconstrucţia Georgiei
Răspunsul Rusiei la avertismentele europene va fi clarificat după vizita pe care Sarkozy şi preşedintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, o vor efectua săptămâna viitoare la Moscova. Până aunci, Bruxelles-ul a anunţat că va numi un reprezentant special al UE pentru criza georgiană şi şi-a declarat disponibilitatea de a detaşa o echipă de monitorizare a situaţiei din teren.
Ca răspuns la solicitările privind „pedepsirea“ Rusiei, UE a preferat să condamne reacţia „disproporţionată“ a Moscovei în conflictul cu Georgia şi recunoaş terea independenţei celor două