Mihai Livadariu, consilier juridic în cadrul Biroului Juridic, Arbitraj, Resurse Umane al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, a declarat, ieri, că potrivit „prevederilor Codului Muncii angajatorii au obligaţia să încheie contractul individual de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă”. Nerespectarea acestei obligaţii şi primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă în condiţiile stipulate de lege se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei, pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi cumulat valoarea de 100.000 lei. Potrivit Legii 130/1999 – privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, dacă angajatorul foloseşte în mod repetat persoane care desfăşoară activităţi salarizate, fără încheierea contractului individual de muncă, fapta constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 an la 2 ani sau cu amendă penală.
Tot cu închisoare de la 6 luni la un an se sancţionează şi fapta angajatorilor care în mod repetat stabilesc, pentru angajaţii încadraţi în baza unui contract individual de muncă, salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege.
În conformitate cu prevederile aceleaşi legi, categoriile de angajatori stabiliţi prin lege au obligaţia să înregistreze contractele individuale de muncă încheiate, în termen de 20 zile de la data încheierii lor la Inspectoratele Teritoriale de Muncă. În cazul nerespectării de către angajator a acestei obligaţii, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei le 6.000 lei.
Legea sancţionează de asemenea şi stipularea de către angajator în contractul individual de muncă a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, această faptă fiind considerată contravenţie care este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.
De asemenea,