» In contextul dosarelor ministrilor parlamentari ajunse in Parlament, senatorii juristi au decis ieri ca presedintele Traian Basescu sa nu mai aiba dreptul de a numi procurorii-sefi.
» Atributia numirii si revocarii va reveni Consiliului Superior al Magistraturii, contrar cerintelor Comisiei Europene de mentinere a actualei proceduri.
» Senatorii au scos "de la naftalina" niste propuneri anti-Macovei si le-au transformat intr-o lege anti-Basescu.
Modificarea adusa legii nr. 303 din 2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca procurorii-sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul sectiei de procurori a CSM. Cu alte cuvinte, prin amendamentele acceptate ieri, senatorii juristi i-au luat presedintelui Traian Basescu dreptul de a numi procurorii-sefi. Decizia a fost luata cu 7 voturi pentru – Doru Ioan Taracila, serban Nicolae si Vasile Danut Ungureanu (PSD), Norica Nicolai si Ion Basgan (PNL), Verginia Vedinas (PRM) si Gavrila Vasilescu (PC) – si doar doua voturi impotriva – Gheorghe Constantin (PD-L) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR).
Presedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Norica Nicolai, a aratat ca prin modificarile adoptate s-ar fi pus legea in acord cu prevederile Constitutiei. "Am pus in acord textul legii cu prevederile constitutionale, care sunt exprese si dau obligatia CSM sa numeasca procurorii in functii de conducere. (…) In ceea ce priveste numirea procurorilor in functii de conducere, seful statului nu are o astfel de atributie, nu a avut-o niciodata, a fost o interpretare alaturi de textul constitutional", a declarat Nicolai.
Substra