Între 7 şi 14 septembrie, se desfăşoară Festivalul Internaţional Johann Strauss Timp de o săptămână, clujenii vor avea parte de cele mai renumite valsuri din repertoriul
Între 7 şi 14 septembrie, se desfăşoară Festivalul Internaţional Johann Strauss
Timp de o săptămână, clujenii vor avea parte de cele mai renumite valsuri din repertoriul internaţional.
"Dunărea Albastră", "Valsurile Dunării" şi alte piese clasice, mai mult sau mai puţin cunoscute, vor fi interpretate zilnic, în mai multe săli de concerte din Cluj. Josefina Rodica Chebeleu, preşedintele Asociaţiei Române a Iubitorilor Valsului, organizatorul manifestării, ne-a declarat că sunt mai multe motive pentru care a luat naştere festivalul şi ediţia clujeană.
Compozitorii vienezi, atraşi de România
Potrivit lui Chebeleu, valsul este un dans sănătos pentru organism, care reduce riscul bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, între compozitorii austrieci de vals şi România au existat puternice legături.
Acest subiect este de altfel în programul festivalului, fiind susţinută o conferinţă cu tema "Compozitori vienezi şi legăturile lor cu România", de către John Diamond, preşedintele societăţii omonime din Anglia.
Zierer, pianistul reginei Elisabeta
În material va fi evocată vizita lui Johann Strauss pe meleaguri româneşti, dar şi personalitatea compozitorului austriac Michael Zierer, pianist personal al reginei Elisabeta a României, cunoscută sub numele de Carmen
Sylva.
Alt argument al festivalului este parcursul Dunării în ţara noastră, circa o treime din întreaga lungime, fluviul fiind subiect important al valsurilor. La Cluj îşi dau întâlnire, în perioada festivalului, reprezentanţii tuturor celor 12 societăţi Johan Strauss din întreaga lume.
Se poate dansa vals!
În afară de piesele celebre compuse de membri ai Dinastiei Straus