UE a oferit ieri Ucrainei consolidarea relaţiilor bilaterale, dar nu şi o promisiune fermă privind aderarea, spre dezamăgirea diplomaţilor de la Kiev şi a analiştilor care se tem că Occidentul ar putea pierde din influenţa regională în faţa Rusiei.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său ucrainean Viktor Iuşcenko, care s-au întâlnit la Paris, au sugerat că un document care va deschide drumul aderării ar putea fi semnat în 2009. Ieri, cei doi s-au limitat la încheierea unui acord privind consolidarea comerţului şi cooperării judiciare şi demararea discuţiilor în vederea eliminării vizelor pentru cetăţenii ucraineni în spaţiul comunitar.
Printre motivele care au stat la baza temperării elanului european al Ucrainei stau lipsa unor reforme concrete la Kiev, dar şi dorinţa mai multor state UE de a nu supăra Rusia, în contextul crizei georgiene deja existente. Problemele politice de la Kiev - declanşate de destrămarea coaliţiei dintre Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko - au crescut şi ele reticenţa diplomaţilor europeni.
Kievul vrea mai mult
Decizia UE de a nu oferi o perspectivă clară privind aderarea - susţinută de ţările BENELUX dar şi de Germania sau Italia - a fost întâmpinată cu dezamăgire de oficialii de la Kiev.
„Evenimentele recente ne arată că am dori mai mult şi că este necesar ca UE să ne ofere mai mult“, a declarat, pentru Reuters, ambasadorul ucrainean la UE, Andrei Veselovski.
Susţinere franceză
Observaţiile oficialului ucrainean coincid, de altfel, cu poziţia exprimată de Parlamentul European şi de preşedinţia franceză a UE, care au susţinut, săptămâna trecută, implicarea mai activă a UE în regiunea Mării Negre, atât pentru a asigura securitatea energetică a blocului comunitar, cât şi pentru a reduce dependenţa statelor din regiune faţă de Rusia.