Pentru că au aşteptări pozitive de la viaţă, cei care văd partea bună a lucrurilor au şanse mai mari să aibă căsnicii reuşite. Sursa: Hepta
Un împrumut la bancă poate fi văzut ca o povară sau ca o portiţă de satisfacere a unor nevoi. O ceartă în familie poate fi privită ca pe un semn că timpurile bune au început să apună sau ca pe o modalitate constructivă de a rezolva problemele existente în mariaj. Dacă alegeţi să vedeţi partea bună a lucrurilor, dacă vă educaţi optimismul, atunci şi căsnicia are de câştigat.
Priviţi cearta cu ochi buni!
„Optimiştii simt că primesc un suport mare din partea partenerului de viaţă, iar relaţia maritală este mult mai satisfăcătoare decât pentru cei care nu sunt optimişti“, arată un studiu realizat de psihologul Sanjay Srivastava, de la Universitatea din Oregon (SUA). Dacă unul dintre soţi este optimist, starea lui pozitivă îl va cuprinde şi pe partenerul de viaţă, chiar dacă acesta nu este optimist de fel, susţin specialiştii.
Principalul motiv care deteriorează în timp o căsnicie pot fi certurile. Se pare că bărbaţii sunt mai afectaţi decât nevestele lor de aceste certuri, arată un studiu realizat de psihologul Powers John, de la National Institute of Mental Health, din California. „După o ceartă de 15 minute cu nevasta, bărbaţilor le trebuie o perioadă de 40 de minute pentru a se recupera, spre deosebire de femei, care au nevoie de cel mult 20 de minute“, explică Powers. Dar pentru bărbaţii optimişti, perioada de recuperare este de doar 15 minute. „Pentru ei, conflictul a fost constructiv. Au rezolvat o problemă. Acesta este şi motivul principal pentru care mariajele în care bărbaţii sunt optimişti rezistă în timp. Certurile sunt o cale de a-i apropia şi mai mult pe cei doi“, este de părere psihologul Florina Matei.
Învăţaţi să vedeţi „paharul plin“
Optimi