Cel mai mare accelerator de particule construit vreodată în lume a fost pus în funcţiune la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Oamenii de ştiinţă din 32 de ţări au emoţii pentru
Cel mai mare accelerator de particule construit vreodată în lume a fost pus în funcţiune la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Oamenii de ştiinţă din 32 de ţări au emoţii pentru reuşita celui mai mare experiment din istorie prin care vor să reconstituie Big Bangul.
Primele testări ale acceleratorului gigantic (Large Hadron Collider) au avut loc timp de două săptămâni, în luna august, când protonii au fost introduşi numai într-o parte a acceleratorului-gigant.
Astăzi însă, protonii vor circula în întregul aparat, iar cercetătorii vor vedea cum se comportă aceştia într-un mediu asistat.
"Vrem să testăm dacă aparatul funcţionează ca un tot unitar, iar astăzi vom vedea cum se comportă particulele în întregul aparat. După aceasta, mai avem mult de lucru până când experimentul va începe", susţine profesorul american James Pilcher, unul dintre membrii echipei americane care participă la experiment, citat de "Science Daily".
Românii explică rolul lor în experiment
Reconstituirea Big Bangului e cu atât mai importantă cu cât oamenii de ştiinţă se vor lămuri asupra modului cum din particula "Higgs Boson", intitulată şi "particula lui Dumnezeu", s-a format tot Universul, în urmă cu miliarde de ani. De asemenea, cu acest prilej ei vor analiza noţiuni până acum necunoscute precum "antimaterie", "găuri negre".
Românii care participă la experiment vor explica astăzi, în cadrul conferinţei Naţionale de Fizică, care începe pe platforma de fizică atomică Măgurele, care e rolul lor în tot acest proiect. În total, numărul românilor cuprinşi în proiect este de aproximativ 60. Ei vor lucra la trei dintre cele patru experimente: ALICE, ATLAS şi LHCb. Dar astăzi nu vor fa