Copiii ale căror mame sunt expuse poluării cu substanţe chimice în timpul sarcinii sunt de două ori mai vulnerabili în faţa riscului de a deveni supraponderali Pesticidele care ajung în
Copiii ale căror mame sunt expuse poluării cu substanţe chimice în timpul sarcinii sunt de două ori mai vulnerabili în faţa riscului de a deveni supraponderali
Pesticidele care ajung în mâncare şi compuşii chimici din ambalajele produselor folosite zilnic de femeile însărcinate provoacă obezitatea copiilor.
Ipoteza potrivit căreia factorii care determină obezitatea ţin exclusiv de metabolism şi de genele moştenite de la părinţi a fost infirmată de un studiu publicat recent de specialiştii de la Institutul Municipal de Cercetări Medicale din Barcelona, preluat de cotidianul britanic "The Independent".
Experimentele făcute de spanioli au demonstrat că poluarea constituie, de asemenea, un factor responsabil pentru una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent - obezitatea.
Peste 400 de copii, supuşi experimentului
Aceştia au analizat nivelul de hexaclorbenzen (HCB) - un compus chimic întrebuinţat pentru combaterea anumitor ciuperci ale plantelor - din cordonul ombilical a peste 400 de copii înainte de naştere. Concluzia cercetătorilor arată că acei copii în cazul cărora s-a constatat prezenţa hexaclorbenzenului în cantităţi mari, ajunşi la vârsta de şase-şapte ani, au început să dea semne de obezitate.
Utilizarea hexaclorbenzenului a fost interzisă la nivel internaţional, însă efectele acestuia sunt atât de puternice încât prezenţa lui în mediul înconjurător şi în anumite produse alimentare încă este confirmată.
În acelaşi timp, experimentele au demonstrat că prezenţa anumitor chimicale în mâncarea consumată de femeile însărcinate creşte riscul obezităţii la copii.
Cercetătorii au analizat substanţ