Grupul CEZ va construi lângă Constanţa cel mai mare parc eolian din Europa. Cu o capacitate de 600 MW, acesta va fi complet operaţional la sfârşitul lui 2010. Sursa: Reuters
Când Dumnezeu a aşezat Fântânele la răscruce de vânturi, la nord-est de Constanţa, 55 de kilometri depărtare de reşedinţa de judeţ şi 17 kilometri distanţă de Marea Neagră, a avut un plan. Atât de bine pus la punct, încât nimănui nu i-a trecut prin minte că, într-o bună zi, sătenii se vor ruga la toate icoanele ca vântul să bată nemilos, chiar de-ar fi să le smulgă ţigla de pe case. De când au aflat că în extravilanul comunei lor se va construi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, fântânenii au început să inspecteze înălţimile cerului cu mai multă atenţie.
Parcul eolian va resuscita comuna
Primarul Gheorghe Popescu, economist de meserie, este ceea ce se poate numi un edil fericit. În biroul său, branduit cu un afiş Eolica Dobrogea SA, păstrează la loc de cinste macheta care va schimba pentru totdeauna viaţa sătenilor din Fântânele. De parcă ar mângâia un copil abia născut, ţine în braţe o turbină în miniatură, cu ajutorul căreia vânturile turbate din Dobrogea se vor transforma în milioane. Ba nu, în miliarde de euro.
„Locul acesta are un potenţial eolian prin excelenţă“, începe să recite cu patos economistul. „Suntem poziţionaţi exact la interferenţa dintre Podişul Casimcea şi zona litorală. Vânturile dominante bat dinspre nord, nord-est aproape tot timpul anului“, spune Popescu. Primarul se însufleţ eşte cu fiecare cuvânt rostit: „Măsură torile din satelit şi anemometrele montate de firmele interesate au arătat rezultate foarte bune“.
Din 2000, vânturile din Cogealac şi Fântânele au atras atenţia firmelor energetice, iar câteva au început deja să aducă proiecte în zonă. „SC RomWind Internaţional, Eolica Dobrogea SA şi Monss