În Piaţa Centrală a Craiovei a poposit toamna. Legume şi fructe, în cea mai mare parte româneşti, au umplut tarabele pe lângă care forfotesc potenţialii cumpărători. Grăbiţi să achiziţioneze produse pentru conservele de iarnă, ei vânează preţurile cele mai mici.Toamna, oltencele intră în panică doar la gândul că trebuie să-şi umple cămările cu tradiţionalele borcane de murături şi conserve. Gospodina vrea să-şi hrănească familia cu produse cât mai naturale, făcute de mâna ei, chiar dacă munceşte până la epuizare. Veniturile unei familii obişnuite sunt atât de modeste, încât, în multe cazuri, nu i-ar permite să cumpere şase luni pe an produse conservate din comerţ. Pentru comparaţie, un borcan cu dulceaţă de caise de 300 g costă în magazin 6,5 lei, iar unul cu gem de prune, 3,5 lei. În piaţă, un kilogram de prune costă doi lei, iar din zece kilograme, la care se adaugă patru de zahăr, se pot umple aproximativ 22 de borcane de 300 g. Astfel, preţul unui borcan cu gem făcut în casă este de trei ori mai mic decât acelaşi produs cumpărat din comerţ. Asta, dacă nu mai punem la socoteală munca gospodinei, care trebuie să scoată sâmburii, să fiarbă gemul şi să-l sterilizeze!
Preţuri mari şi nevoi multe Preţurile legumelor şi fructelor, acum în plină toamnă, sunt departe de a fi pe placul cumpărătorilor. Faţă de toamna trecută, aproape toate sunt mai mari cu cel puţin 0,5 lei pe kilogram. Recordul îl bat roşiile, care nu scad sub 1,5 lei/kg, pentru că majoritatea cultivatorilor pretind că li s-au ars culturile de la secetă, iar producţia de toamnă este foarte mică. Ardeiul capia şi-a făcut debutul pe piaţă la preţul de 3,5 lei, iar gogoşarul lipseşte până când comercianţii de legume îl aduc din afara ţării, la preţuri care-ţi taie pofta de acrituri. Varza românească poate fi cumpărată cu un leu kilogramul, iar fasolea verde, care este, de fapt, galbenă, se poate ne