Miniştrii de externe ai UE au aprobat ieri la Bruxelles componenţa misiunii de monitorizare din Georgia, la care participă şi România, cu 20 de persoane.
Principalii contribuitori ai misiunii, care va avea 200 de poliţişti, experţi militari şi specialişti în drepturile omului, sunt Franţa, Germania, Italia şi Polonia. Misiunea, care va oferi prima evaluare după şase luni, va monitoriza implementarea planului de pace negociat de Nicolas Sarkozy - inclusiv retragerea trupelor ruseşti -, dar şi problemele legate de securitatea infrastructurii energetice.
Bugetul este de 31 de milioane de euro, iar fiecare ţară în parte va plăti salariile observatorilor trimişi, scrie AFP. Documentul aprobat de miniştrii de externe nu stipulează dacă monitorii vor avea acces în Abhazia şi Osetia de Sud, iar oficialii francezi şi şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, au sugerat că acest pas va fi făcut în func- ţie de evoluţia situaţiei „din teren“.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat însă anterior că prezenţa UE în republicile separatiste nu este agreată de Moscova. Eforturile UE de implicare în problema georgiană au fost completate tot ieri de o declaraţie a comisarului pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, care a anunţat un ajutor de 500 de milioane de euro din partea CE pentru reconstrucţia Georgiei. În plus, în contextul politicii de consolidare a relaţiilor europene cu vecinii Rusiei, miniştrii de externe au menţionat posibilitatea ridicării sancţiunilor aplicate Belarusului.