Cu ceva vreme in urma, circula pe e-mail un anunt ca, la o data oarecare din august anul acesta, planeta Marte se va apropia atat de mult de Terra incat se va vedea pe cer mare cat Luna.
Lumea era chemata sa asiste la acest eveniment rar, survenind, zice-se, doar o data la vreo doua secole - evenimentul vietii, deoarece copiii si nepotii nostri n-ar mai putea prinde unul. In realitate, fireste, fluctuatiile lui Marte pe traiectoria sa sunt insesizabile cu ochiul liber, planeta aparand in continuare de marimea unei stele mai luminoase: ea are dimensiuni comparabile cu Luna, dar este de 150 de ori mai departe, deci niciodata nu se va vedea la fel. Date banale, de nivel de gimnaziu, si asta trecand peste faptul ca daca in sec. XVIIIXIX s-ar fi vazut vreodata doua Luni pe cer, am fi avut o cat de mica marturie in presa si in comentariile vremii, deci unui om cu opt clase si minima cultura generala utilizabila trebuia sa i se aprinda imediat un beculet de avertizare.
Ti-ai gasit! Socant aici nu e faptul ca cineva inventeaza aiureli, ci cariera spectaculoasa pe care o iau ele, recirculate cu maxima buna-credinta de tipi educati, cu cariera si raspunderi publice: eu l-am primit succesiv din vreo trei directii. Se pare ca, dupa o butada veche, nu gresesti niciodata subestimandu-ti publicul. In ciuda proliferarii invatamantului de masa si a usurarii (in principiu) a accesului la cunoastere, se va manca totdeauna o paine prin exploatarea resurselor inepuizabile de ignoranta si obscurantism din lume. Diplomele universitare se inmultesc, dar cantitatea de bun simt stiintific din lume are aerul ca ramane constanta, impartindu-se in doze tot mai homeopatice intre numerosii absolventi de mastere si doctorate care cred in horoscoape, aure corporale si piramide energetice ascutitoare de cutite.
Asa ca ce sa ne mai mire daca Partidul Conservator a obse