Nemulţumirile comunităţii rome faţă de recensământul derulat de guvernul italian în taberele de nomazi din Peninsulă au reizbucnit chiar în timpul discursului ţinut de şeful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, la primul summit dedicat acestei minorităţi.
Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii rome, scrie AFP, s-au ridicat în timpul discursului şi au afişat tricouri cu inscripţia „Nu fişării etnice!“, aluzie la măsurile guvernului de la Roma, care implică amprentarea şi efectuarea de recensăminte în taberele de nomazi. Barroso, care a ţinut să precizeze că poziţia CE coincide cu cea a protestatarilor, a fost prins pe picior greşit.
Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii că este de acord cu pachetul de măsuri pentru siguranţă adoptat de guvernul de la Roma, la iniţiativa ministrului de interne Roberto Maroni, membru al grupării antiimigraţie Liga Nordului. Ieri, la summit, protestelor comunităţii rome li s-a alăturat şi filantropul George Soros, care şi-a exprimat îngrijorarea că înregistrarea pe criterii etnice a persoanelor ar putea să devină o normă „de facto în UE“.
„Soluţia nu e la Bruxelles“
În vreme ce reuniunea a oferit un cadru pentru abordarea la nivel european a problemei romilor, preşedintele CE a subliniat că „situaţia dramatică“ a acestei minorităţi „nu poate fi rezolvată de la Bruxelles“. „Instrumentele necesare producerii acestei schimbări sunt în mâinile statelor membre. Politicile de integrare a romilor sunt în competenţa statelor membre“, a precizat Barroso.
Reprezentanţii ONG-urilor care militează pentru drepturile romilor au apreciat, la debutul summitului, că aşteaptă un mesaj puternic privind determinarea Comisiei UE de a accelera integrarea acestei minorităţi. Summitul, care vizează într-adevăr o coordonare mai bună a statelor naţionale şi a CE pentru incluziunea s