Din cei 7.000 de expozanţi din 101 ţări, invitaţi la cel mai mare târg de carte din lume, cel de la Frankfurt, 31 vor fi ai României. Între 15 şi 19 octombrie, editurile autohtone vor expune peste 1.000 de volume pe un spaţiu de 142 de metri pătraţi (cu 40 mai mult decât în 2007).
Bugetul alocat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), organizatorul evenimentului, este de 462.000 de lei (circa 120.000 de euro, cu 20.000 de euro mai mult faţă de anul trecut). Printre editurile prezente la standul României se numără All, Aramis, Cartea Românească, Corint, Curtea Veche, Niculescu, Paralela 45, Egmont, Humanitas, Minerva, Nemira, RAO, Lider, Polirom, Igloo Media. Nu vor lipsi nici agenţiile literare Simona Kessler International Copyright şi Sun.
Protagoniştii evenimentelor româneşti de la Frankfurt vor fi doi dintre cei mai apreciaţi autori contemporani, Norman Manea şi Gabriela Adameşteanu. Cei doi scriitori, ambii publicaţi de Polirom, îşi vor lansa volumele proprii în ediţii de lux şi vor participa la dezbaterea „Literatură şi exil“. Programul se va deschide pe 15 octombrie cu o lectură a lui Horia Gârbea.
Tema ediţiei: cartea digitală
Ediţia a 60-a a Târgului de la Frankfurt va avea 2.700 de evenimente şi propriile vedete: laureaţii Nobel Orhan Pamuk şi Günter Grass, Paulo Coelho şi regizorul Volker Schlöndorf, care se vor întâlni cu cititorii.
Tema ediţiei - cartea electronică - rezumă temerile editorilor legate de evoluţia noilor media. Confruntaţi cu „momentul iPod“, aceştia vor căuta împreună soluţii de adaptare pe o piaţă guvernată de digital. Marile edituri străine vor prezenta cifre legate de vânzările de e-book-uri („cititoare de cărţi“), iar vizitatorii vor fi invitaţi să testeze mărcile Kindle, Sony şi Iliad & Co.
Invitata de onoare este Turcia, care mizează pe tema „Fascinaţia c