Liderii PD-L ii acuza pe fostii parteneri din PNL ca se apropie tot mai mult de PSD prin acordul de marti seara de la Guvern, prin care social-democratii s-au angajat sa nu mai depuna motiuni, iar liberalii sa majoreze punctul de pensie de la 1 octombrie.
Intelegerea vine la scurta vreme dupa ce lideri din PNL si PD-L au vorbit despre o refacere a Aliantei D.A. dupa alegerile din toamna. Pot fi discutiile de marti seara un prim pas catre o intelegere postelectorala intre formatiunea liberala si cea social-democrata?
"Mai degraba este un joc de imagine", sustine analistul Stelian Tanase, care spune ca cele doua partide dau impresia ca se sprijina pe carje unul de celalalt in incercarea de a-si atrage electoratul pensionarilor.
"PNL face majorarea pensiilor, PSD arata ca poate sa contribuie la majorarea lor, dar acest lucru nu inseamna nimic, pentru ca dupa alegeri va fi o alta poveste", a spus Tanase.
In aceeasi vreme insa, imaginea PD-L este cea a unui partid izolat, exclus de la masa discutiilor. De altfel, acest lucru s-a vazut ieri in plen, cand deputatii PSD au refuzat sa intoarca serviciul democratilor si nu au votat motiunea pe educatie a acestora, dupa ce, cu o seara inainte, PD-L a votat motiunea PSD. "Oricum PD-L s-a izolat singur in ultimii doi ani si constata acum ca este mai bine la nunta in doi decat sa participe singur, pentru ca au mizat gresit ca vor lua 50% la alegeri ca sa guverneze singuri", mai spune Tanase. El arata ca democrat-liberalii pot profita doar in masura in care insista cu mesajul deja conturat impotriva aliantei dintre PSD si PNL.
Liderii PNL si PSD s-au intalnit marti seara la palatul Victoria, dupa adoptarea de catre Parlament a doua motiuni simple pe tema agriculturii si a invatamantului. Premierul Tariceanu a anuntat dupa discutiile cu Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc ca Guvernul va sustine de