» Produsele distribuite in multe scoli din tara prin programul "Laptele si cornul" nu mai corespund listei cu alimente nerecomandate copiilor, din Ordinul 1563 al Ministerului Sanatatii.
» Inlocuirea laptelui cu branza topita, permisa de o hotarare de guvern, este un atac la sanatatea elevilor, spun specialistii.
» Juristii spun si ei ca ordinul Ministerului Sanatatii se contrazice cu Hotararea de Guvern 714/2008, care prevede, in anumite situatii, inlocuirea laptelui cu "branzeturi echivalente".
Branza topita este pe "lista neagra" a Ministerului Sanatatii din cauza continutului ridicat de grasimi si a faptului ca impiedica dezvoltarea sistemului osos. Nutritionistul Camelia Parvan, sefa Laboratorului de Igiena Alimentatiei din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, ne-a explicat de ce nu este recomandat ca laptele sa fie inlocuit cu branza topita: "Sarurile folosite la topirea branzei – nitrati si nitriti – impiedica absorbtia de calciu in organism. Or, elevilor li se da lapte in scoli tocmai pentru aportul de calciu, care ajuta la dezvoltarea sistemului osos".
Ministerul Sanatatii Publice a emis Ordinul nr. 1563 din 12 septembrie 2008 care cuprinde noua lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Printre ele se afla branza topita, care are un continut ridicat de grasimi, de aceea consumul zilnic nu trebuie sa depaseasca 35 de grame.
Cu toate acestea, in multe scoli, mai ales din mediul rural, dar si din Bucuresti, firmele care au castigat licitatiile pentru "Laptele si cornul" trimit scolilor branza topita si napolitane sau alte produse "surori" cu cele prevazute de program, sub umbrela Hotararii de Guvern nr. 714, care mentioneaza: "Pentru zonele in care se face distributie saptamanala se vor putea distribui produse lactate rezistente o perioada de 5 zile (branzeturi echivalente, iaurt,