Bulgaria a cazut spectaculos in indexul de perceptie privind coruptia publicat marti de organizatia Transparency International. Romania ocupa in schimb locul al doilea in clasamentul celor mai corupte tari din UE, urmata fiind de Polonia, Lituania, Grecia si Italia.
"Aderarea la UE nu este un remediu automat pentru coruptie, dupa cum arata agravarea clara a indicelui de perceptie privind coruptia din Bulgaria, de la 4,1 in 2007 la 3,6 in 2008", pe o scala de la 0 la 10, unde 10 este indicele pentru cea mai putin corupta tara, se arata in analiza regionala a modului in care este perceputa coruptia.
Pe ultimele doua locuri in Uniunea Europeana se claseaza in 2008 Bulgaria (cu un indice de 3,6) si Romania (cu 3,8). Din 2004 si pana in 2007 Romania fusese mereu cotata ca cea mai corupta tara candidata si apoi membra UE, informeaza NewsIn.
Pentru intocmirea acestui studiu au fost luate in considerare 180 de state. In clasamentul mondial, Romania ocupa locul 70, la egalitate cu Columbia. Bulgaria ocupa locul 72, avand un indice al coruptiei egal cu cel al Macedoniei (3,6).
Si Italia coboara patru unitati fata de anul trecut, de la 5,2 la 4,8 - dupa multiple cazuri de frauda si coruptie in sistemul public de sanatate, ce au dus la arestarea unor politicieni de rang inalt din regiunea Abruzzo.
In fruntea clasamentului mondial, care indica tarile cel mai putin expuse coruptiei, figureaza preponderent state din nordul Europei. Danemarca isi pastreaza locul fruntas, de cea mai putin corupta tara din lume, cu un indice de 9,3 (fata de 9,4 anul trecut), la egalitate cu Noua Zeelanda si Suedia.
Finlanda, care in 2007 era pe locul al doilea cu un punctaj de 9,4, a coborat o pozitie, atribuindu-i-se in 2008 indicele 9.
In Europa, anul acesta locul al doilea este ocupat de Suedia, cu un indice de 9,3. Pe